top of page

ANKET ve FORMLAR

Eğitim sırasında doldurulması gereken tüm anket ve formlar aşağıda verilmiştir. MS Word dosyası formatında indirebilirsiniz. Anketleri iyice inceleyerek kendinizi eğitim öncesi hazırlayınız.

Eğitim sırasında katılımcılara anketleri doldururken yardımcı olmanız gerekebilir ancak soruların cevapları ile ilgili yönlendirme yapmayınız. Olumsuz cevaplar dahi verilecek olsa müdahale etmeyiniz. Önemli olan gerçek cevapları alabilmektir. Yoksa emeklerimiz boşa gider.

Baseline Anketi

 

Baseline anketi, eğitimin yapılacağı hanenin reisi tarafından, eğitim başlamadan önce doldurulmalıdır. Bu anketin amacı konu başlıklarına göre mevcut durumun daha iyi anlaşılabilmesi için gereklidir.

 

Örneğin, meme hastalıkları konusunda üreticilerin hayvanlarında meme hastalığı görülme sıklığı ve ekonomik kaybını anlamak gerekir. Bu bilgiler o konunun ne derece önemli olduğunu, yaygın olup olmadığını ve üreticilerin  kayıplarını anlayabilmek açısından önemlidir.

 

Eğitim Öncesi Değerlendirme Anketi

 

Eğitim öncesi değerlendirme anketleri, eğitime katılan TÜM katılımcılar tarafından eğitim başlamadan önce doldurulmalıdır. Baseline anketine benzesede, bu anketler çok daha spesifik konulara değinir. Eğitimin etkisini izleyebilmek ve değerlendirebilmek için hazırlanan parametrelerin değerleri bu anket soruları ile toplanacaktır.

 

Bu anketin soruları detaya kadar iner ve üreticilerin konu ile ilgili bilgisini ölçmeyi hedefler. Örneğin, çiftçinin organik gübreyi nasıl değerlendirdiği veya buzağı ishalleri karşısında ne gibi tedbirler aldığı konularında üreticilerin bilgisini test eder.

 

 

Eğitim Sonrası Değerlendirme Anketi

 

Eğitim sonrası değerlendirme anketi, eğitim videoları ve sunum bittikten sonra TÜM katılımcılar tarafından doldurulmalıdır. "Sonrası değerlendirme" anketi, "eğitim öncesi değerlendirme" anketinin ufak tefek değişiklikler dışında hemen hemen aynısıdır. "Eğitim öncesi" anketi ile ilk durum tespit edilecek ve "Eğitim sonrası" anketi ile eğitimin çiftçilerin bilgi ve algı düzeyinde yarattığı etkiler tespit edilecektir.

 

Örneğin, organik gübreyi direk toprağa atarak değerlendiren bir üretici, eğitim sonrası gübreyi yakarak kullanmaya karar verdimi ve faydasını anladımı ya da buzağı ishaline karşı ne yapacağını bilemeyen bir üretici eğitim sonrası neler yapabileceğini öğrendimi tarzında spesifik bilgileri ölçmeyi hedefler.

Katılımcı Listesi ve Tutanaklar

 

Eğitime başlamadan önce tüm katılımcıların isim, soy isim, tarih, cep telefonu gibi bilgilerini kayıt altına alınız.

 

İki adet tutanak tutulacaktır. Birincisi, hanelere verilecek olan malzeme kitlerinin çiftçiler tarafından alındığına dair çiftçi imzası olan tutanaktır. İkincisi, eğitimenlerin o hanede verdikleri eğitimin kısa bir değerlendirmesinin yapılacağı tutanaktır. Sizlerin eğitim sırasında gözlemleriniz ve değerlendirmeleriniz bu programların devam edip etmemesine karar verilmesi açısından önemlidir.

NOT: Eğitmen değerlendirme tutanağının arkasına, eğitim alan çiftçinin demonstrasyon çiftçisi olarak seçilmesinin uygun olup olmadığının bir değerlendirmesi eğitmen tarafından yapılmalıdır.

bottom of page